Carzloop Kereta Sewa Murah Kl

Berkongsi kereta

kereta sewa kl

Perkongsian kenderaan atau perkongsian kenderaan adalah model penyewaan kenderaan di mana individu menyewa kenderaan untuk jangka masa yang singkat, secara berkala. Ia berbeza dengan penyewaan kenderaan biasa kerana pemilik kenderaan adalah orang persendirian sendiri, dan fasilitator perkongsian kereta biasanya khas dari pemilik kenderaan. Perkongsian bersama adalah penting untuk corak mudah alih bersama yang lebih besar.

Carsharing memberi kuasa penggunaan kenderaan secara tidak sengaja atau kemasukan ke pelbagai jenama kenderaan. Persatuan penyewaan mungkin merupakan perniagaan. Pelanggan juga boleh mengatur sebagai organisasi, pejabat awam, perjumpaan yang bermanfaat, atau ditunjuk khas. Pengaturan kenderaan di organisasi terbuka untuk klien melalui berbagai macam cara, berjalan dari kesulitan menggunakan aplikasi untuk membuka kenderaan secara progresif, untuk memenuhi pemilik kenderaan sehingga dapat menukar kunci.

Penambahbaikan dan pembangunan

Carsharing juga telah merebak ke sektor perniagaan di seluruh dunia yang lain dengan populasi metropolitan yang tebal memandangkan ketebalan penduduk sering menjadi penentu asas pencapaian bagi perkongsian kereta. Kemajuan perkongsian kereta yang berkesan pada umumnya berkaitan dengan zon yang padat penduduknya, misalnya, kawasan pusat bandar dan lebih-lebih lagi pada akhir kuliah dan kawasan yang berbeza. Terdapat beberapa projek untuk menawarkan jenis bantuan di kawasan ketebalan dan desa yang lebih rendah. Wilayah dengan ketebalan rendah dilihat lebih sukar untuk dikongsi dengan perkongsian kereta memandangkan ketiadaan kaedah elektif pengangkutan dan pemisahan yang lebih besar yang mungkin pelanggan mesti melakukan perjalanan untuk tiba di kenderaan.

Menyediakan kenderaan peribadi dengan yang dikongsi secara langsung mengurangkan minat untuk tempat letak kereta. Cara menggunakan sejumlah kenderaan tertentu dapat digunakan pada satu-satu masa dapat mengurangkan kemacetan pada kesempatan teratas. Jauh lebih penting untuk penyumbatan, pengukuran perbelanjaan yang kukuh memberikan motivasi kos untuk mendorong lebih sedikit. Dengan kenderaan yang dituntut, banyak kos adalah perbelanjaan yang ditenggelamkan dan secara automatik berapa banyak kenderaan itu dipandu.

Seperti yang ditunjukkan oleh Navigant Consulting, pendapatan pentadbiran perkongsian kereta di seluruh dunia diperlukan untuk meningkat menjadi AS $ 6.2 bilion pada tahun 2020, dengan lebih dari 12 juta individu di seluruh dunia. Pemboleh ubah utama yang mendorong perkembangan perkongsian kereta adalah tahap penyumbatan yang meningkat yang dilihat oleh penghuni bandar; pandangan generasi bergerak mengenai pemilikan kenderaan; peningkatan perbelanjaan hak milik kenderaan individu; dan kumpulan rancangan tindakan. Pentadbir perkongsian saham secara progresif memilih untuk menandakan bahagian armada mereka dengan orang luar yang mempromosikan sehingga dapat mengembangkan pendapatan dan meningkatkan kesungguhan.

Untuk aplikasi masa depan, banyak organisasi perkongsian kereta sewa kl memasukkan sumber daya ke dalam kenderaan elektrik crossover modul (PHEV) untuk mengurangkan penggunaan gas. Satu pemikiran adalah untuk menghitung dan membayar semua pengeluaran untuk pemandu anda mengikut konvensyen Kyoto, misalnya melalui rancangan penghutanan semula. Pentadbiran perkongsian kereta tanpa karbon yang awalnya disahkan di dunia adalah perkongsian kereta Respiro di Madrid dan juga dilakukan oleh peringkat perkongsian kenderaan p2p Australia Car Next Door.

Peristiwa dan korelasi di seluruh dunia di kawasan metropolitan

Perkongsian kenderaan berkembang di daerah metropolitan apabila lebih ramai individu di seluruh dunia menerimanya. Komuniti bandar teratas di dunia untuk mengambil kenderaan pada tahun 2018 adalah Tokyo (Jepun) dengan kenderaan 19.8K, Moscow (Rusia) dengan kenderaan 16.5K, Beijing (China) dengan kenderaan 15.4K, Shanghai (China) dengan kenderaan 13.9K, Guangzhou (China ) dengan kenderaan 4.2K.

Jenis perkongsian kereta

Sebahagian besarnya, program perkongsian kereta dapat dikategorikan sebagai salah satu daripada empat model perkongsian: perjalanan pergi balik, arah tunggal, diedarkan, atau pecahan.

Perkongsian kereta pergi dan balik

Individu memulakan dan mengakhiri lawatan mereka di kawasan yang sama, dengan kerap membayar secara berterusan, batu, atau kedua-duanya.

Perkongsian kereta arah tunggal / luncur bebas

Perkongsian kereta sewa kl arah tunggal memberi peluang kepada pelanggan untuk memulakan dan mengakhiri perjalanan mereka di pelbagai kawasan melalui zon gelongsor percuma atau model berasaskan stesen dengan kawasan berhenti yang ditetapkan. Bermula pada tahun 2017, perkongsian kereta meluncur bebas dapat diakses di 55 komuniti bandar dan 20 negara di seluruh dunia, dengan 40,000 kenderaan dan melayani 5.6 juta pelanggan, dengan Eropah dan Amerika Utara bercakap dengan sebahagian besar pasaran. Di Eropah, pentadbiran meluncur percuma mengambil lebih dari 65 peratus dalam pendaftaran perkongsian kereta.

Perkongsian kereta yang diedarkan

Perkongsian kereta yang diedarkan, sekarang dan kemudian disebut sebagai P2P atau Perkongsian Kenderaan Peribadi, berfungsi secara relatif untuk perkongsian kereta bulat dalam jenis jalan keluar dan ansuran. Walau apa pun, kenderaan itu sendiri biasanya eksklusif atau disewa dengan rangka perkongsian yang dikendalikan oleh orang luar.