Pengenalan Islam

Islam adalah satu kumpulan agama monoteistik Abraham yang mengajarkan bahawa hanya ada satu Allah (Allah) dan bahawa Muhammad adalah utusan Allah. Ia adalah agama kedua terbesar di dunia dan dengan lebih 1.8 bilion pengikut (atau 24.1% daripada penduduk dunia), yang paling dikenali sebagai orang Islam. Umat ​​Islam membentuk majoriti penduduk di 50 negara. Islam mengajar bahawa Tuhan adalah Maha Pemurah, Maha Kuasa, unik dan telah membimbing manusia melalui para nabi, kitab-kitab yang diturunkan dan tanda-tanda alam. Kitab-kitab utama Islam ialah Al-Quran, yang dilihat oleh umat Islam sebagai firman Tuhan, dan ajaran dan contoh normatif (disebut sunnah, yang terdiri daripada akaun yang disebut hadith) Muhammad (570-8 Juni 632 CE).

Umat ​​Islam percaya bahawa Islam adalah versi yang lengkap dan universal dari kepercayaan primordial yang telah diturunkan berkali-kali sebelum melalui nabi termasuk Adam, Abraham, Musa dan Yesus. Umat ​​Islam menganggap Quran sebagai wahyu Allah yang tidak berubah dan terakhir. Seperti agama-agama Ibrahim yang lain, Islam juga mengajarkan penghakiman terakhir dengan syurga ganjaran yang benar dan tidak dihukum di neraka. Konsep dan amalan agama termasuk Lima Rukun Islam, yang merupakan tindakan ibadah wajib dan mengikuti hukum syariah, yang menyentuh hampir setiap aspek kehidupan dan masyarakat, dari perbankan dan kebajikan kepada wanita dan alam sekitar. Bandar-bandar Mekah, Madinah dan Yerusalem adalah rumah kepada tiga tempat paling suci di dalam Islam.

Selain daripada pandangan teologi, Islam secara historis dipercayai berasal dari awal abad ke-7 CE di Mekah, dan pada abad ke-8, khalifah Islam Umayyah dilanjutkan dari Iberia di barat ke Sungai Indus di timur. Zaman Keemasan Islam merujuk kepada zaman yang secara tradisinya bertarikh dari abad ke-8 hingga abad ke-13, semasa Khalifah Abbasiyah, ketika banyak dunia Islam yang terdahulu mengalami perkembangan saintifik, ekonomi dan kebudayaan. Perkembangan dunia Islam melibatkan berbagai khalifah dan empayar, pedagang dan penukaran kepada Islam oleh kegiatan mubaligh (dawah).

Kebanyakan umat Islam adalah salah satu daripada dua denominasi: Sunni (75-90%) atau Syiah (10-20%). Sekitar 13% penduduk Islam tinggal di Indonesia, negara terbesar Muslim, 23% di Timur Tengah-Afrika Utara, di mana ia adalah agama yang dominan, 31% di Asia Selatan, penduduk Islam terbesar di dunia dan 15% di Afrika Sub-Sahara. Masyarakat Muslim yang boleh ditemui juga terdapat di Amerika, Caucasus, Asia Tengah, China, Eropah, Tanah Besar Asia Tenggara, Filipina, dan Rusia. Islam adalah agama yang paling cepat berkembang di dunia.

Kata Kunci : Annaufal Travel , Annaufal Travel & Tours , Pakej Umrah , Pakej Umrah Terbaik , Pakej Umrah Murah , Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd , https://annaufal.com/ , Pakej Umrah 2019 , Pakej Umrah 2019 Murah , Pakej Murah Umrah 2019 , Umrah 2019 , Umrah Murah 2019 , Pakej Umrah 2020 , Pakej Umrah 2020 Murah , Umrah 2020 , Umrah Murah 2020 , Pakej Umrah Musim Sejuk , Umrah Musim Sejuk , Pakej Umrah Vip , Umrah Vip