Proses Beli Kereta Di Malaysia

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-penang/

Dengan spekulasi bahawa Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) mungkin mencari untuk mengurangkan duti eksais, rakyat Malaysia mungkin memegang kuda mereka untuk membeli sebuah kereta baru dan menjangkakan jika pengurangan ini boleh mengakibatkan harga kereta yang lebih rendah.

Ini akan menjadi satu langkah dalam pembangunan ekosistem penjual tempatan menerusi pemerolehan lebih banyak komponen kenderaan tempatan yang dihasilkan. Walaupun tidak ada janji tetap, kita hanya boleh menunggu lebih banyak butiran tentang kemungkinan perubahan mengenai duti eksais dan insentif.

Sementara itu, adalah bijak untuk diperhatikan bahawa mendapatkan kereta boleh menjadi perjalanan panjang untuk dipersiapkan. Oleh itu, marilah kita memandu anda melalui proses pembelian dan memperolehi perjalanan baru supaya anda boleh melompat ke kerusi pemandu sebagai pemilik kereta baru dengan lancar yang mungkin.Sebelum Membeli

Mencari kereta yang betul

Kita semua mempunyai keperluan dan keinginan peribadi kita ketika memandu. Dengan pelbagai kereta yang terdapat di pasaran, pasti ada yang sesuai dengan anda jika tidak sepenuhnya, sekurang-kurangnya cukup. Luangkan sedikit masa untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri yang paling umum dan kebanyakan yang disyorkan untuk terutama apabila ia berkaitan dengan aspek bukan mekanikal. Asas-asas untuk menimbang dan menilai hendaklah termasuk:

 • Anda mesti ‘mempunyai’ dan ‘baik-untuk-mempunyai’; ruang boot yang besar mungkin menjadi keperluan dan bumbung matahari akan menjadi baik untuk dimiliki.
 • Bilangan penumpang dan kapasiti kargo (secara tetap)
 • Perbatuan petrol
 • Ciri tambahan seperti keselamatan, hiburan dll.
 • Aktiviti dan lokasi anda. keperluan untuk membawa peralatan sukan atau mempunyai kereta yang kuat untuk memandu melalui kawasan gunung.

Tempatan atau asing?

Secara umumnya ia lebih murah dan kos efektif untuk membeli kereta yang dihasilkan oleh Malaysia. Kenderaan asing datang dengan cukai eksais yang besar antara 75% – 105% yang menyebabkan harga kereta menjadi belon naik dua kali ganda atau tiga kali ganda berbanding dengan itu di negara lain. Walau bagaimanapun, sebagai kereta Malaysia yang diberi subsidi oleh kerajaan, jenama seperti Proton dan Perodua dapat memberi anda keperluan memandu asas tanpa menelan sedikit kekayaan.

Artikel Berbayar : Dapatkan Sewa Kereta Penang Bersama KARLOOP. Layari https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-penang/ untuk keterangan lanjut.

Ambil ujian ujian

Kepentingan memandu ujian pasti telah dimainkan dengan banyaknya sumber-sumber online dan ulasan yang ada sekarang. Tetapi tidak kira apa, ia sentiasa terbaik untuk mengalami kereta untuk diri sendiri. Kunjung ke bilik pameran atau peniaga terdekat untuk memahami apa yang ada di dalamnya untuk anda. Pemboleh ubah seperti pelarasan tempat duduk, stereng, kawalan dan susun atur gear akan berbeza dari kereta ke kereta dengan itu menjadikannya penting bagi anda untuk mengetahui apa yang anda akan memandu pulang pada penghujung hari.

Mungkin anda boleh mengambil sedikit masa untuk bercakap dengan pemandu atau rakan lain tentang pengalaman memandu kereta mereka, lebih baik lagi jika mereka memiliki kereta yang anda cari untuk membeli sendiri.

Penyewaan kereta juga boleh digunakan apabila anda memerlukan sebuah kereta tetapi tidak berhasrat untuk membuat keputusan kekal yang impulsif.

Perkara Belanjawan dan Wang

Tahu apa yang anda mampu berdasarkan pendapatan anda dan tetapkan anggaran yang realistis, alat yang berguna untuk mempunyai gambaran yang kasar mengenai hal ini akan menjadi kalkulator pembayaran balik kereta yang bahkan tersedia di beberapa merek mobil dan laman web bank tempatan.

Kos membeli kereta tidak berakhir dengan harga yang anda lihat di atas kertas, kerana akan ada perbelanjaan bulanan dan tahunan yang tetap termasuk cukai jalan, insurans, servis kereta dan penyelenggaraan, petrol dan sebagainya. Bagi kereta dengan harga pasaran purata RM50,000 dan kuasa 1,400cc, berikut adalah beberapa kos tahunan tambahan yang mungkin perlu anda ketahui:

 • Cukai jalan – RM90 / tahun
 • Insuran – RM1,500 / tahun
 • Perkhidmatan dan Penyelenggaraan – RM1000 / tahun
 • Petrol – RM2,400 / tahun (RM200 / bulan)

Pembiayaan Kereta Saya

Apabila memohon pinjaman untuk membiayai kereta anda yang akan dibeli tidak lama lagi, berikut adalah beberapa ciri yang anda perlukan untuk membandingkan merentas bank sebelum memuktamadkan perjanjian:

 • Margin kewangan pada invois peniaga (mungkin dari maksimum 80-90%)
 • Tempoh pembiayaan (biasanya maksimum 9 tahun / 108 bulan)
  Kadar faedah (tetap / berubah, boleh berkisar antara 2.50% -4.00%)
 • Jenis kenderaan (baru atau digunakan, MPV, Sedan, SUV, dan lain-lain)
 • Kaedah bayaran balik yang terlibat.
 • Kelayakan dan keperluan

Proses Pembelian Kereta

Dokumentasi

Sebaik sahaja anda bersedia untuk mendapatkan kereta pilihan anda, sudah tiba masanya untuk mengambil dokumen undang-undang dan dokumentasi rasmi. Untuk menyelesaikan langkah asas mendaftar kereta anda, memohon pinjaman dan memohon cukai jalan dan insurans, anda kemungkinan besar perlu:

 • Salinan IC / Pasport;
 • Salinan lesen memandu yang sah
 • Payslips 3 bulan terkini
 • Penyata bank 3 bulan terkini mencerminkan kredit
 • Penyata cukai pendapatan / Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Apabila membeli kereta baru, penjual atau peniaga perlu mengendalikan semua dokumentasi dan dokumen untuk anda memperolehi kereta. Sebaik sahaja kereta itu telah didaftarkan dengan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia, anda akan menerima plat nombor dan bebas untuk mengaturkan waktu pengambilan atau penghantaran untuk kereta anda.

Artikel Berbayar : Dapatkan Kereta Sewa Penang Bersama KARLOOP. Layari https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-penang/ untuk keterangan lanjut.

Selepas Pembelian

Penyelenggaraan

Untuk memaksimumkan dan memanjangkan fungsi optimum kereta anda dalam jangka panjang, penyelenggaraan dan penyelenggaraan kereta anda adalah sangat penting dan tidak patut diambil. Setiap pengeluar kereta mempunyai cadangan yang berbeza untuk setiap peringkat jarak tempuh untuk memastikan kereta anda berjalan dengan lancar. Walaupun kereta anda masih di bawah jaminan, ia akan membuat yang paling masuk akal untuk menggunakan apa-apa faedah yang dijamin atau perkhidmatan percuma.

Anda tidak pernah tahu bila anda mungkin menghadapi masalah kereta, jadi sentiasa pastikan nombor syarikat insurans anda berada di tangan. Bergantung kepada polisi insurans kereta anda, kebanyakan akan menawarkan perkhidmatan penunda 24/7 yang mudah untuk membawa kereta anda ke bengkel pembaikan kereta yang terdekat. Pastikan anda mengetahui berapa lama bahagian yang diperbaiki atau komponen yang berubah-ubah di bawah jaminan.